Тунел Витиня с най-модерното осветление в страната!

На 19.03.2021 г., официално се отваря тръбата на тунел Витиня на автомагистрала Хемус в посока София.

Z-Light – официален партньор на Zumtobel Group за България, проектира и достави в срок последно поколение тунелни осветителни тела от серията GTLED Pro, произведени от лидера в тунелното осветление Thorn Lighting (част от Zumtobel Group).

Осветителните тела от тази серия са изключително леки, с уникален и компактен дизайн, специално противопрахово покритие и най-високата класификация на корозия (C5M), като са проектирани за дълготрайна употреба в екстремни условия.

Гъвкаво светлинно решение с възможност за избор на размери на осветителните тела в зависимост от тяхната мощност и отделно монтирани външни захранвания.

Серията GTLED Pro разполага с широка гама от оптики, осигуряващи равномерно и комфортно осветление без заслепяване, което е особено важно за безопасното пътуване през тунели.

Осветителната уредба в тунела е проектирана с двойна адаптация – с възможност да се използва за двупосочно движение, в случай на аварийно затваряне на другата тръба.

Проектът е реализиран с общо 478 броя тунелни осветителни тела за основно и адаптивно осветление с 10 години гаранция и отговарят на на всички изисквания и стандарти на ЕС.

Осветителните тела са монтирани в две линии, на най-подходящите места, насочени под определен ъгъл, така, че да се постигнат необходимите изискуеми нива на осветеност и равномерност в съответните зони на тунела и същевременно да няма неприятни отблясъци и заслепяване.

Разгледайте използваните в този проект осветителни тела:

GP AL M 72L-740 AESC IN CL1 1050 mA
GP AL L 144L-740 NR-S IN CL1
GP AL L 144L-740 NR-S IN CL1
GP AL L 144L-740 NR-S IN CL1
GP AL L 144L-740 NR-S IN CL1

Z-Light достави и уличните осветителни тела за предпорталното осветление на тунела.

За целта бяха използвани осветителни тела от серия CiviTEQ на Thorn Lighting – икономично и същевременно с висока производителност решение за LED осветление на пътища с интензивен трафик и реконструкции.

Серията CiviTEQ се предлага в 2 размера на корпусите, 12 прецизни светоразпределения, гъвкави възможности за инсталация и монтаж, както и с възможност за редуциране на интензитета на светене през неактивната част на денонощието.

В този проект, за подходите към тунела използвахме 10 броя от следния модел:

Освен осветителната уредба, нашата компания, съвместно с нашите партньори от Zumtobel Group, проектира и достави всички компоненти за интелигентната система за контрол и управление на осветлението. Z-Light благодари на всички партньори с които съвместно работи по проекта и с техните усилия допринесоха това модерно съоръжение да бъде завършено в срок.