Перфектно индиректно осветление за шоуруми от Zumtobel!

Винаги следвай слънцето!

За препроектирането на централата на Salvagnini – специалист в обработката на ламарина със седалище в Сарего, Италия, Zumtobel си сътрудничи с архитектите и светлинните дизайнери Джовани Траверсо и Паола Виги. Целта на модернизацията беше да се интегрира хармонично промишлената централа от 70 -те години в естествения пейзаж на красивия Венето. За да постигнат това, Zumtobel преобърна представите и принципите на осветлението.

Резултатът е перфектно балансирано решение за осветление, което умело съчетава естествена и изкуствена светлина. Обратимостта и повторното използване на компонентите са сред водещите принципи в работата на студиото Traverso-Vighy architetti. Дизайнерите и архитектите на осветлението са преобразили централата на Salvagnini в Сарего, Италия, така че тя да се слее безпроблемно с околната природа. Част от сградата е разрушена в полза на зелените площи – по този начин комплексът се слива с пейзажа. Използвани са предимно традиционни материали като стомана, дърво и стъкло. Като част от проекта, архитектите от Traverso-Vighy architetti внимателно проучиха светлинната ситуация на обекта Salvagnini. След този основен ремонт сградата вече има впечатляваща енергийна ефективност благодарение на концепцията за енергиен цикъл.

Всички помещения  в комплекса на Salvagnini са подравнени с пътя на слънцето. Това поддържа естествения ежедневен ритъм на хората в сградата и насърчава тяхното благополучие. За светлинното решение на Zumtobel, това означава промяна на посоката. Самите осветителни тела изчезват на заден план. Вместо директно осветление, новите концепции поддържат естествената дневна светлина, поставят акценти и умело подчертават архитектурата. Комбинацията от косвена изкуствена светлина и моменти на естествено осветление създава уникална атмосфера в централата на Salvagnini.

В центъра на строителния ансамбъл е изложбеното пространство, което прилича на музей. През мецанин етаж с панорамна гледка посетителите и служителите могат да видят отворената зала, която не показва нищо от миналото си като работилница. Вместо това се явява като прототип на автоматизирана фабрика, в която Salvagnini произвежда всякакви предмети от ламарина. Пространство е изградено с гъвкаво оформление, взаимозаменяеми елементи и подчертано осветление. В тази динамична среда непрекъснатата светеща линия TECTON на Zumtobel дава възможно най-голямата гъвкавост за Salvagnini. Различни осветителни тела, модули и прожектори могат да бъдат позиционирани във системата TECTON по всяко време и без инструменти. Системата осигурява надеждна основа, в която вече са интегрирани връзките за захранване, управление на осветлението и аварийно осветление.

Индиректна светлина, естествен ефект

„За да поставим шоурума в правилната светлина, ние инсталирахме нашата система за непрекъснато осветление TECTON по безпрецедентен начин“, казва Стефано дала Виа, мениджър маркетингови комуникации в Zumtobel Италия.

„За разлика от супермаркетите или големите обществени пространства, където осветителните тела TECTON излъчват директна светлина надолу, ние насочихме осветителните тела нагоре за Salvagnini.“ За Salvagnini Zumtobel избра оптика (тип wallwasher) с асиметрично разпределение на светлината. Te са монтират в каналната система на TECTON с едно движение на китката, което ги прави изключително гъвкави за монтаж. Светлината е насочена нагоре и подчертава детайлите на покривната конструкция, чиито линии, в комбинация с естествената светлина, се превръщат в хомогенна светлина. Оптиката тип wallwasher и асиметричното разпределение създават впечатление за индиректно падане на светлина. Тази илюзия се подсилва от факта, че самите компоненти на TECTON са скрити в покривната конструкция. Заедно с естествената дневна светлина, идваща отгоре, системата за непрекъснато осветление TECTON създава почти постоянно ниво на осветеност. В края на краищата самият TECTON е продукт, който идва частично от Salvagnini, тъй като машините на специалиста по технология на обработка на ламарина се използват за огъване на металните елементи на TECTON.

Zumtobel също така оборудва централна зала за събития с приятна комбинация от естествена и изкуствена светлина. „Академията“ на Salvagnini е центърът на мрежа от общи стаи, предназначени да насърчават социалното взаимодействие. Комплексът се състои от офиси, учебни и заседателни зали, бар-ресторант, пространства за интелигентна работа и съвместно създаване.

Важна е светлината, а не осветителното тяло!

Работните и конферентните зали на Salvagnini са осветени от PERLUCE. Предлагат се различни оптики за тази иновативна, затворена серия осветителни тела, подходяща за ежедневна употреба, в зависимост от поставените изисквания. Семплата дизайнерска визия на PERLUCE позволява на архитектурата на стаята да излезе на преден план. „Топлото, разсеяно осветление в стаите за обучение запазва вниманието на хората, без да натоварва очите им, докато осветлението в офисите осветява работните станции и подпомага служителите, които прекарват деня си пред компютъра“, казва Франческа Занеттин, мениджър корпоративен брандинг и маркетинг в Salvagnini. Акцентното осветление за рецепцията, кабинетите и бара се осигурява от прожектори от серията SUPERSYSTEM II на Zumtobel.

В допълнение към вътрешните пространства, външните зони, парковете и пътищата за достъп на площадката на Salvagnini също бяха оборудвани със специална концепция за осветление. Освен това бяха инсталирани осветителни тела, които нежно се вписват в околния пейзаж, без да нарушават спокойствието му. „Ние се радваме на силно партньорство със Zumtobel в продължение на много години. Избрахме осветителни тела Zumtobel, за да поддържаме естественото осветление на новия ни кампус през различните фази на деня“, казва Франческа Занеттин, мениджър корпоративен брандинг и маркетинг в Salvagnini. „Решаващият фактор за нашия избор беше иновативното предложение, което напълно отговаряше на нашите стандарти и спецификации на проекта. Много сме доволни от резултата.“

С участието си в проекта на шоурума специалистите по осветление за пореден път доказват, че едно модерно решение за осветление може да бъде енергийно ефективно и устойчиво.