ALLIANZ TOWER, MILAN- Вертикален град, потопен в светлина!

/
2020-02-06
ALLIANZ TOWER, MILAN- Вертикален град, потопен в светлина!


Снимки: Marco Cappelletti 
Zumtobel освети интериора на кулата на Allianz в Милано - един от небостъргачите, които промениха силуета на Милано през последните години. Проектирана от японския архитект Arata Isozaki заедно с Andrea Maffei, сградата, се състои от 50 етажа над земята, с обща рекордна височина от 207,2 метра, плюс 40 метра антена. Това е истински вертикален град, с интериори, проектирани от DEGW, марка на групата Lombardini22, която проектира 360° работни места.

Работата се основаваше на внимателен анализ на изискванията на клиента, на последващо дефиниране на връзките между вътрешните пространства и внимателно проучване на потоците, за да се направят офисите, допълнителните зони и съоръжения възможно най-функционални. Кулата е била разглеждана, като напълно автономен организъм с ефективна вътрешна циркулация, който позволява на гостите и служителите да се придвижват лесно между различните зони, благодарение на перфектно указани пътеки, водещи хората между коридорите и до правилните асансьори и ескалатори.
Снимки: Marco Cappelletti
В долната част на сградата се помещават аудитория, учебни зони и столова, на 22-ия етаж има заседателни зали, а на 23-ия етаж има помещения за служители, като кафенето и фирмения клуб. Най-горните две нива са посветени на топ мениджмънта, докато 47-ият етаж е преобразуван в събитието на Allianz. "Дизайнът е предназначен за комфорт, прозрачност, гъвкавост и ергономичност", каза Алесандро Адамо, директор на DEGW и партньор на Lombardini22.
Снимки: Marco Cappelletti
Работата на Zumtobel се фокусира върху офис етажите, всеки от които има площ от около 1000 квадратни метра и побира всеки ден средно 80 души. Пространствата са проектирани така, че да отговарят на различни режими на работа: има отворени пространства за екипи, разположени в близост до стъклените фасади, затворени пространства за задачи, които изискват по-голяма концентрация, малки и големи заседателни зали и т.н. Отделните пространствата са разграничени чрез стъклени стени, които осигуряват разделяне, без да създават впечатления за деление.
Снимки: Marco Cappelletti
Офис обзавеждането (гардероби, маси), елегантната простота на дървото в комбинация с черен цвят, текстилната настилка, която подпомага звукопоглъщането, променят усещането на всеки етаж, следвайки архитектурния модел на кулата. Голямо значение бе отредено на акустичния комфорт и преди всичко на осветлението. Офисите са осветени с естествена светлина от прозрачните фасади.
Снимки: Marco Cappelletti
Работата на Zumtobel беше насочена към експлоатационните зони на офисите, където за този проект бяха инсталирани специално проектирани осветителни тела за вграждане. Това е персонализирана версия на Panos Evolution - осветителни тела, проектирани от Chris Redfern от Sottsass Associati и вдъхновени от съвършенството на окулуса на Пантеона, където светлината и архитектурата се събират в хармонично цяло. Прост и малък, но същевременно мощен и ефективен, Panos Evolution гледа към бъдещето.
Осветителни тела с фасетиран алуминиев отражател, снабден със сециална система за светоразпределение, бяха използвани за кулата Allianz в Милано. Използваните мощности са 17W и 23W, с UGR <19. Специалните продукти, в комплект с DALI захранващ блок, имат диаметър 200 мм и са trimless версия (без видима рамка). За разлика от стандартните версии на Panos Evolution, този проект се нуждаеше от по-високо цветопредаване. В този случай, Zumtobel използва специален светоизточник с по-висок индекс на цветопредаване - CRI (Ra> 90) и цветна температура от 3000 K

Клиент: AllianzМясто: MailandПлощ: 47 000 кв. м

Повече за продуктовата гама на Panos на Zumtobel, можете да намерите в следното видео.

За Нас

Z-Light е дружество, специализирано в търговията с продукти за осветление и е официален партньор на Zumtobel Group за територията на България.

Контакти

София, ул. Опълченска бл.42А,
тел. 02 963 2230/102
02 963 2230/103

0887 551 166

office@z-light.bg